воскресенье, 23 февраля 2014 г.

Vlad Filat

Locul 1

Vlad Filat.


În 2012 premierul Vlad Filat a Ţinut sabia în mână, la propriu şi la figurat. Sabia puterii şi sabia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. A fost politicanul cu cea mai mare vizibilitate, oricând şi oriunde, în interior, dar şi în afară.
A fost un an foarte complicat pentru Filat şi, totodată, unul rodnic. Vocaţia sa de politician capătă contur desăvârşit. Pe tot parcursul anului a fost plasat pe creasta tuturor topurilor şi sondajelor de opinie şi este văzut de majoritatea populaţiei ca un lider naţional. Este cel mai activ premier pe care l-a avut veodată Republica Moldova. Şi cel mai eficient. Este tânărul de 43 de ani care vede clar scopul şi merge până în pânzele albe spre realizare. Agenda lui Filat deja este un capitol aparte din istoria contemporană a ţării. În doar trei ani de când orchestrează Guvernul, Filat a copleşit prin ritm şi putinţă. Acest om este o capacitate.

Fireşte, e mai uşor să guvernezi având un partid în spate şi nu unul oarecare, ci PLDM, care numără o treime din efectivul Parlamentului. PLDM e o putere politică în Republica Moldova. Recent, formaţiunea lui Filat a împlinit cinci ani de la lansare. Porniţi de la zero, Filat şi echipa sa, care între timp au avut de suferit  unele rotaţii de cadre, au înregistrat performanţe electorale de invidiat. În cinci ani PLDM a trecut prin cinci campanii electorale care s-au soldat cu 31 de mandate în Parlamentul Republicii Moldova, 323 de primari, 3646 de consilieri locali, 295 de consilieri raionali, 221 de consilieri orăşeneşti.

PLDM este prima vioară în AIE, iar Filat este prim-dirijorul acestei încrengături politice care, pe alocuri, scârţâie. Oricum, Filat niciodată nu dramatizează, lasă loc pentru mai bine şi de fiecare dată îi îndeamnă pe coechiperii săi de Alianţă la discuţii şi negocieri, cel puţin în faţa camerelor de luat vederi. Coacţionarii guvernării nu totdeauna rămân mulţumiţi. Mai mult decât atât, din când în când, între cei trei apare câte un scurtcircuit politic, uneori de la nimicuri, cum ar fi, bunăoară, partajarea funcţiilor. Pe la noi, când e vorba de posturi şi maşini la scară, poate fi şi război.

Anul acesta s-a cam răcit relaţia între PLDM şi PL. Şi asta pentru că toate iniţiativele legislative promovate de liber-democraţi sunt privite cu multă suspiciune de liberalii pur sânge, ca mai apoi aceiaşi liberali să înţeleagă că tot mai bine e cu Alianţă decât fără. Nu-i Alianţa, nu-i putere. Nu-i putere, nu-s ministere şi aşa mai departe până hăt în opoziţie. Vlad Filat a avut curajul să le spună unor miniştri ai săi că nu-s buni de miniştri, fapt care a condus la remanieri la Guvern (la Educaţie şi la MAI). Mai mult decât atât, anul acesta Filat a sugerat şi colegilor de Alianţă să facă ordine în gospodăriile ministeriale. Deocamdată, Filat este unicul din Alianţă care şi-a redactat lista miniştrilor PLDM. 

Vlad Filat ar vrea ca Alianţa pentru Integrare Europeană să-şi merite titulatura, adică să fie chiar pentru integrare europeană. Să nu fie ca în timpurile de odinioară, una spunem la Bruxelles, alta la Moscova, iar acasă fumăm chiştoace. Anul acesta premierul a strălucit prin cele două mari prezenţe europene la Chişinău – cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Ambii au venit la invitaţia premierului Vlad Filat. Accesul nostru în marile cancelarii vorbeşte despre faptul că Moldova devine o destinaţie din ce în ce mai populară pentru liderii europeni. Filat crede în povestea noastră de succes, crede că ne vom integra în marea familie europeană, crede că ne vom manifesta ca ţară cu toate actele în regulă. În numele acestor scopuri, premierul merge destul de des acasă la europeni, ca să le demonstreze că nu suntem noi, moldovenii, chiar cei mai răi din Europa şi merităm ceva mai mult decât avem.

Vlad Filat a avut o contribuţie determinantă, pe alocuri personală, în procesul de scoatere din izolare a ţării. Acest efort al prim-ministrului şi bineînţeles al întregii garnituri guvernamentale ne-a apropiat de statutul de ţară asociată cu Uniunea Europeană, iar posibilitatea de a circula liber în Europa şi de a exporta mărfuri fără bariere pe piaţa UE nu mai este o lozincă strict electorală.

În 2012 premierul Vlad Filat a ocupat primul loc în topul celor mai mediatizaţi lideri politici online. Preşedintele PLDM a fost prezent în 2115 ştiri. Iar în rândul partidelor întâietatea este ocupată de PLDM, cu 1473 de apariţii. Pe Facebook premierul Vlad Filat are adunaţi 6084 de fani. E mult sau e puţin, asta depinde cum privim cifrele. 

Dacă ar fi să ticluim un top al înţelepciunii, Vlad Filat ar fi iarăşi printre primii. Şi asta pentru că înţelepciunea este punctul de întâlnire dintre îndoială şi certitudine. Deocamdată, Filat culege laurii pentru cele lumeşti, pentru afirmare strălucită în politica moldovenească, pentru un curs clar de integrare europeană, recunoscut şi apreciat de partenerii occidentali şi de marii actori ai politicii internaţionale. Este premierul care poartă în suflet valorile noastre tradiţionale şi manifestă un comportament demn, ferm şi corect, lansând mesaje culte şi explicite.

Vlad FILAT
Prim-ministrul Republicii Moldova, Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova

Vârstă: 43 de ani
Data şi locul naşterii: 6 mai 1969, s. Lăpuşna, r-l Hânceşti
Studii: Facultatea de Drept, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi

источник трафика: VIP magazin

Комментариев нет:

Отправить комментарий