воскресенье, 23 февраля 2014 г.

Mihai Ghimpu!

Locul 5
Mihai Ghimpu.

Liberalului îi stă bine cu libertatea
Pe tot parcursul anului 2012, Mihai Ghimpu, politician, liberal şi unionist prin vocaţie, a fost deosebit de activ în viaţa publică. L-am văzut ca niciodată prezent pe micile ecrane, uneori distrat, alteori enervat, dar totdeauna spiritual. 

Mihai Ghimpu a reuşit anul acesta să ducă până la bun sfârşit mai multe gânduri. Pentru hărnicie politică, pentru mesaj mai mult sau mai puţin diplomatic, în luna septembrie, preşedintele Nicolae Timofti i-a înşurubat lui Mihai Ghimpu pe rever „Ordinul Republicii”. Şeful statului a semnat decretul cu plăcere şi a spus că se decorează robul lui Dumnezeu Mihai Ghimpu în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite faţă de stat, pentru contribuţie remarcabilă la mişcarea de eliberare naţională şi pentru susţinerea constantă a valorilor democratice.

În iulie 2012, deputaţii din Alianţa de guvernare au aprobat un act normativ aproape istoric – Legea privind condamnarea regimului totalitar comunist, ceea ce înseamnă că simbolurile acestui regim sunt considerate în afara legii. Mai mult ca atât, iniţiativa prevede şi interzicerea promovării ideologiilor totalitare. Ideea ca atare o ştie toată lumea, a fost promovată de acelaşi Mihai Ghimpu, care a luptat şi va lupta prin toate fibrele corpului său cu tot ce este comunist, totalitar, socialist, stalinist, brejnevist etc., „ist”.

În Parlament, Mihai Ghimpu rămâne a fi un autor de folclor. Numai cât face o vorbă spusă din adâncul sufletului şi care se referă la politica de cadre într-un stat cu mulţi hoţi pe kilometru pătrat. Ghimpu spune plastic şi tare: „Mai bine cinstit, cu puţină experienţă, decât experimentat şi care fură” sau: „Când omul lui P se schimbă pe omul lui F, asta nu e reformă!”. Filozofia verdelui în ochi încă mai are priză la electoratul de dreapta, gestionat folcloric de către liberali. Ghimpu doreşte să funcţioneze Alianţa şi Parlamentul, de aceea, a spus de vreo câteva ori că nu vrea să fie procuror general. Drept că nimeni nu l-a propus în această funcţie. Şi anul acesta Mihai Ghimpu a dat de înţeles că nu i-ar strica nişte funcţii, pentru partid, fireşte. Ghimpu procuror general sau Procuratura Generală pentru PL sunt lucruri diferite, dar haideţi să nu ne ascundem după deget, e tot pe-acolo. Una peste alta, totuşi anul acesta a fost rodnic pentru Mihai Ghimpu. Cu chin şi cu necaz, până la urmă, preşedintele PL a pătruns pe uşa din faţă în colectivul unit al Biroului permanent al Parlamentului RM.     

Încă un succes înregistrat de Mihai Ghimpu în anul 2012. Piatra comemorativă instalată în Piaţa Marii Adunări Naţionale la 28 iunie 2010, prin decretul preşedintelui interimar de atunci, Mihai Ghimpu, rămâne neclintită. Asta chiar dacă Curtea de Apel Chişinău a încercat să examineze cazul, dar l-a lăsat pentru mai târziu. Curtea s-a răzgândit şi bine a făcut, pentru că piatra în cauză e mai mult politică decât justiţie.

În seara zilei de 16 mai 2012, Mihai Ghimpu a venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu lumânarea în mână. Au fost şi alte câteva sute de lumânări, toate aprinse de liberali. Aprinse în memoria ocupaţiei Moldovei de est de către Imperiul Rus în 1812. Pe asfaltul din piaţă, publicul adunat a scris: „1812 – 200 de ani de ocupaţie rusească”.

Nu cu inima împăcată, dar deputaţii PL anul acesta au votat buclucaşa Lege antidiscriminare. Întâi Mihai Ghimpu a spus că e prea devreme să ne descriminăm în halul acesta. Ca mai apoi Mihai Ghimpu să convoace într-o sfântă duminică Consiliul Republican al Liberalilor, unde au stat îndelungat la sfat în vederea netradiţionalismului. N-au avut încotro. După lungi discuţii şi uşoare târguri, legea a întrat în vigoare. Acuma vedem că n-a căzut cerul şi nimeni nu se pupă în plină stradă, în sensul ruşinos al cuvântului. Cel puţin deocamdată.

Ultima bătălie pentru ţară şi popor preşedintele Partidului Liberal a avut-o în noiembrie, când a participat la Congresul anual al Partidului European Liberal Democrat şi Reformist (ELDR). La Dublin, Mihai Ghimpu a citit un proiect de rezoluţie prin care solicită sprijinul liberalilor europeni, inclusiv al europarlamentarilor, comisarilor europeni, prim-miniştrilor, miniştrilor şi deputaţilor din statele europene, în semnarea celor trei acorduri pentru viitorul european al Republicii Moldova: zona de liber schimb, Acordul de asociere şi Acordul de liberalizare a regimului de vize. Cu Doamne ajută!
Mihai GHIMPU
Preşedintele PL, deputat

Vârstă: 61 de ani
Data şi locul naşterii: 19 noiembrie 1951, s. Coloniţa, mun. Chişinău
Studii: Facultatea de Drept, USM
Stare civilă: căsătorit
Merite: medalia „Meritul Civic”

источник трафика: VIP magazin

Комментариев нет:

Отправить комментарий