воскресенье, 23 февраля 2014 г.

Marius Lazurca

Marius Lazurca
Ambasadorul României la Chişinău

Evenimentele din 2012 demonstrează angajamentul României de a sprijini itinerariul european al ţării noastre, oferindu-ne susţinere în toate domeniile – de la economie şi investiţii până la educaţie şi sport, trecând prin reforma justiţiei şi asistenţa pentru dezvoltare.

Excelenţa Sa, ambasadorul Marius Lazurca, spune că cel mai important eveniment a fost şedinţa comună a celor două guverne, în martie 2012, o ocazie de a face bilanţul raporturilor bilaterale începând cu iulie 2009 şi de a lansa noi proiecte ambiţioase. Tot în 2012, s-a redactat şi asumat politic un Plan de acţiuni privind parteneriatul european, instrument de referinţă pentru susţinerea de către România a europenizării graduale a R. Moldova.

Din iulie 2009 şi până astăzi, a crescut considerabil încrederea dintre Chişinău şi Bucureşti, ceea ce permite angajarea în proiecte cu adevărat strategice, care vizează aspecte vitale pentru cele două state. Exemplul cel mai bun îl reprezintă numărul mare şi calibrul proiectelor energetice comune: de la gazoductul Iaşi-Ungheni, la liniile de înaltă tensiune Fălciu-Goteşti, Iaşi-Bălţi şi Iaşi-Ungheni. Aceste proiecte au obiectivul de a asocia Republica Moldova la spaţiul energetic european şi de a-i asigura accesul, prin România, la un spectru mai diversificat de resurse energetice, contribuind la consolidarea securităţii energetice a ţării.

În domeniul economic, ambasada acţionează în două feluri. În primul rând, prin Biroul de Promovare Economică şi Comercială oferă consultanţă şi sprijin antreprenorilor români care vin în Republica Moldova sau celor moldoveni care doresc să treacă Prutul. În al doilea rând, ambasada e angajată în sprijinirea proiectelor de reformă pentru crearea unui mediu economic dinamic. Rezultatele încep să se vadă: după câţiva ani de stagnare, relaţiile economice dintre România şi Republica Moldova au dobândit o direcţie ascendentă. România este astăzi cel mai important partener comercial din UE al Republicii Moldova. Numărul firmelor cu capital românesc înregistrate în Republica Moldova a crescut în 2012 cu 10%, ajungând la 1200, ceea ce înseamnă că antreprenorii români au încredere în climatul investiţional din ţara noastră.

Pentru anul 2013, cel mai important proiect este inaugurarea şi darea în funcţiune a gazoductului Iaşi-Ungheni. Totodată, se preconizează organizarea, deja la Chişinău, a celei de-a doua şedinţe comune a celor două guverne şi confirmarea, în acest fel, a caracterului cu adevărat strategic al relaţiei bilaterale dintre R. Moldova şi România.

În plan personal, domnul ambasador spune că „anul 2012 a confirmat încă mai mult sentimentul că suntem acasă în Republica Moldova. Prietenia, sentimentul de frăţietate cu care suntem înconjuraţi a crescut parcă în putere şi intensitate”. Mai ales că indiferent dacă e vorba de politicieni sau membrii Guvernului, interlocutorii l-au primit întotdeauna cu promptitudine, interes şi căldură. Iar faptul că în Republica Moldova se guvernează şi se face politică în limba română îi oferă resurse profesionale suplimentare în raport cu unii dintre ceilalţi ambasadori.
În acest an, România a continuat să ofere 5000 de locuri de studiu pentru doritorii de carte din Republica Moldova.

Numărul firmelor cu capital românesc înregistrate în Republica Moldova a crescut în 2012 cu 10%, ajungând la 1200. 

Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi inaugurat în februarie 2013, iar darea lui în funcţiune se planifică la sfârşitul anului viitor, acesta fiind cel mai important proiect al anului.

источник трафика: VIP magazin

Комментариев нет:

Отправить комментарий