воскресенье, 23 февраля 2014 г.

Emma Tăbârţă

Emma Tăbârţă. Doamna de la banca naţională

Deţine un post important la o instituţie importantă, depune toate eforturile ca domeniul în care este implicată să rămână puternic şi stabil. E doamna de fier care îi poate chema la covor pe bancherii care păşesc în urma timpului. Or, în 2012, sistemul bancar din Republica Moldova, în linii generale, a făcut faţă situaţiei şi a trasat tendinţe pozitive în condiţiile unei crize globale îndelungate.

Dintre realizările BNM şi ale dnei Emma Tăbârţă în 2012, vorbim de progresul înregistrat în domeniul bancar, în implementarea inovaţiilor şi a standardelor internaţionale. Politicile promovate de Banca Naţională a Moldovei au contribuit la dezvoltarea sistemului bancar, la îmbunătăţirea performanţelor privind stabilitatea financiară, iar sectorul bancar rămâne bine capitalizat şi asigurat cu lichidităţi.

În funcţia sa de viceguvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, Emma Tăbârţă patronează unele subdiviziuni din cadrul Băncii Naţionale, printre care Departamentul reglementare şi supraveghere bancară şi Departamentul sistemul de plăţi, a căror activitate are o influenţă semnificativă în procesul de menţinere a stabilităţii financiare a sistemului bancar. Făcând o sinteză, responsabilităţile sale implică promovarea şi eficientizarea domeniului de autorizare, reglementarea şi supravegherea sistemului bancar, precum şi a sistemului de plăţi în conformitate cu cele mai bune practici internaţionale, asigurarea perfecţionării şi aplicării cadrului legal aferent, evaluarea riscurilor în sistemul bancar.

Până a ajunge la nivelul de acum, Emma Tăbârţă a parcurs o cale destul de lungă. Treptat, a reuşit să avanseze în sistemul bancar de la front-office până la vicepreşedinte de bancă, ca acum să deţină postul de viceguvernator al Băncii Naţionale a Moldovei. Băncile au captivat-o încă din şcoală, deşi, pe atunci, activitatea bancară era un domeniu încă neexplorat în Moldova. Mama şi-a dorit ca Emma să fie profesoară, dar tata a susţinut-o şi, după cele opt clase absolvite la şcoala din sat, a mers la Colegiul Financiar-Bancar. Pe atunci, cele mai solicitate specialităţi erau de genul evidenţa contabilă, iar despre activitatea bancară, pe care şi-a ales-o ea, se cunoştea mai puţin. După absolvirea studiilor, Emma Tăbârţă şi-a început activitatea la Banca de Economii, unde a lucrat timp de 15 ani în diferite funcţii. Şi-a început cariera de la deservirea clientelei la ghişeu, activând în calitate de şef de secţie, şef-adjunct de filială, înlocuind directorii de filiale. De asemenea, dânsa a fost şef în domeniul acordării creditelor persoanelor fizice, apoi agenţilor economici, ulterior fiind invitată să lucreze în aparatul central, unde a deţinut funcţia de şef al Secţiei analiză şi metodologie a Direcţiei credite, fiind numită şi membru al Comitetului de credite. În 2003, i s-a propus funcţia de vicepreşedinte al Cârmuirii BC „Busines-sbank” S.A., iar în 2008 a acceptat propunerea de a deţine funcţia de viceguvernator al Băncii Naţionale, în care se află până în prezent. Prin tot ceea ce face, Emma Tăbârţă tinde să contribuie la dezvoltarea unui sistem bancar puternic în Moldova, în speranţa ca băncile autohtone să devină competitive la nivel internaţional. Şi-a câştigat respectul în domeniul bancar nu prin stilul autoritar, intransigent, rigid, de care deseori se abuzează în posturile de conducere, ci prin exemplul personal, prin apropierea sinceră, entuziasm şi combustie interioară, prin respectul pentru lucrurile bine făcute.
Emma Tăbârţă
Viceguvernator al BNM

Vârstă: 42 de ani
Data şi locul naşterii: 30 august 1970, s. Regina Maria, r-l Soroca
Studii: Colegiul Financiar-Bancar din Chişinău, Academia de Studii Economice din Moldova, doctor în economie. Participări la seminare, forumuri ştiinţifice şi stagiuni internaţionale
Stare civilă: căsătorită, un copil
Merite: Ordinul „Gloria Muncii” (2011)

источник трафика: VIP magazin

Комментариев нет:

Отправить комментарий